FAQ

Is het serviesgoed vaatwasser, magnetron en oven bestendig?

Al het servies wordt op 1240 graden gebakken. Dit zorgt ervoor dat het volledig water dicht is. Ook het werk wat maar deels geglazuurd is, zoals in de serie CHARCOAL kan zonder problemen in de vaatwasser en de magnetron.

Voor de oven is het werk minder geschikt. Dit heeft te maken met een vrij technisch verhaal over cristobaliet vorming bij bakken op hoge temperatuur, boven 1100 graden. Aangezien ik er bewust voor kies om hoog te stoken zodat het werk sterker en dus duurzamer is, komt al mijn serviesgoed boven die temperatuur en ontstaat er cristobaliet. Het werk kan dan bij opnieuw verhitten tot 230 graden, wat je keukenoven haalt, knappen. Theoretisch gezien kun je het dus wel onder de 200 graden in de oven gebruiken maar ik adviseer om dit risico niet te nemen.

 

Wat is het verschil tussen aardewerk en steengoed?

Aardewerk wordt op een lagere temperatuur afgebakken dan steengoed. Ik kies ervoor om alles op steengoed temperatuur af te bakken. Dit kost tijdens het maak proces meer energie maar het werk wordt veel sterker. Het chipt minder snel wanneer je er mee stoot en heeft dus uiteindelijk een veel langere levensduur dan aardewerk.

 

Welke glazuren gebruik je?

Ik maak al mijn glazuren zelf van verschillende grondstoffen. Sommige recepten voor glazuren haal ik uit boeken maar ik ontwikkel ook zelf glazuren vanaf een ‘basisglazuur’.

De glazuren in de NATURE serie zijn vanaf de basis zelf ontwikkeld. Ook wisselt dit glazuur steeds wanneer ik nieuwe grondstoffen delf. Wanneer ik zand uit de Rijn opgraaf heb ik een paar meter verderop al een andere samenstelling. Bij een nieuw portie zand moet ik dus mijn proeven herhalen om te zien wat het resultaat is. Ditzelfde geldt voor de assen die in dit glazuur worden gebruikt. 

 

 

 

Brandingshoot Rachel 020 (Preview)